Desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kokosową kruszonką

Obecnie drożdże są na wagę złota, zresztą nie ma się co dziwić na ich bazie można przygotować chleb, bułki, ciasta, racuchy, ciasto na pizzę. Sama mam zamrożone zapasy tych jednokomórkowych grzybów. Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne ciasto drożdżowe.

IMG_20200404_180058175

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g oleju
  • 1 jajko
  • 2 duże jabłka

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 50 g kokosu
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

1. Ciasto: mleko podgrzać aby było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać do ciepłego mleka, wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Poczekać aż rozczyn zwiększy swoją objętość. Kiedy rozczyn ruszy dodać przesianą mąkę, jajko, wymieszać ręką. Dolewamy olej, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie lśniące, ale nie będzie się kleiło do rąk. Odstawiamy ciasto na ok. 30-40 minut. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

2. Kruszonka: wszystkie składniki na kruszonkę ucieramy ręcznie lub za pomocą widelca.

3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia (formę oczywiście wcześniej natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy pokrojone jabłka, posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180°C) na ok. 40 minut.

 

 

Jedna myśl na temat “Ciasto drożdżowe z jabłkami i kokosową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s