Aby jak najbardziej zindywidualizować plan żywieniowy zależy mi na zebraniu jak największej ilości informacji dotyczących stanu zdrowia klienta- stąd rozszerzona część diagnostyczna obejmująca nie tylko przeprowadzenie analizy składu masy ciała, ale również możliwość wykonania pomiaru ilości witamin i minerałów w organizmie oraz testów nietolerancji pokarmowych Food Detective.
Część diagnostyczna opiera się na ustaleniu stanu zdrowia organizmu za pomocą specjalistycznego sprzętu i testów diagnostycznych. Do tego celu wykorzystuje się następujące urządzenia i testy:
- Analizator składu ciała– wykorzystując zjawisko bioimpedancji elektrycznej uzyskujemy informację o następujących parametrach: masa ciała, beztłuszczowa masa ciała, tłuszczowa masa ciała, BMI, wiek metaboliczny, zapotrzebowanie kaloryczne, masa kostna, zawartość wody w organizmie. Badanie jest nieinwazyjne w przeciągu kilku sekund wygenerowane zostają dane dotyczące wyżej wymienionych parametrów.
- Aparat Quantum– podstawowe zastosowanie urządzenia to wykrywanie niedoborów witamin i minerałów. Ponad to badanie umożliwia ocenę pracy takich układów i narządów jak: układ krążenia, układ hormonalny, układ pokarmowy, układ odpornościowy, funkcjonowanie wątroby. Badanie za pomocą urządzenia jest bezpieczne i szybkie (raport otrzymujemy już po 1 minucie).
- Testy Food Detective– bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że długotrwałe choroby o trudnym do określenia podłożu mają swoja przyczynę właśnie w nietolerancji pokarmowej. W odróżnieniu od alergii pokarmowych objawy nietolerancji pokarmowych występują po kilku godzinach lub kilku dniach od spożycia wybranych produktów spożywczych. Testy służą do wykrywania nietolerancji pokarmowych na 46 grup produktów spożywczych- wśród nich m.in. gluten, jajka, mleko krowie, drożdże, orzeszki ziemne. W ten sposób uzyskujemy cenną informację pomocną w przygotowaniu diety eliminacyjnej z wykluczeniem problematycznych pokarmów.
- APW- Analiza pierwiastkowa włosa- bezinwazyjna metoda pozwalająca określić zawartość pierwiastków (w tym 9 metali ciężkich) w organizmie. Na podstawie stosunków pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami otrzymują Państwo również informacje o funkcjonowaniu organów i gruczołów, typie metabolicznym, stopniu tolerancji węglowodanów. Analiza próbki przeprowadzana jest w laboratorium medycznym w Cieszynie
Część dietetyczna obejmuje przeprowadzenie konsultacji, w skład której wchodzi zebranie wywiadu żywieniowego, zlecenie dodatkowych badań, ułożenie jadłospisu adekwatnego do zaistniałego przypadku lub udzielenie porady żywieniowej. W ofercie znajdują się diety:
- redukcyjna-dla osób z nadwagą lub otyłością
- diety lecznicze: bezglutenowa, bezmleczna, diety w konkretnych jednostkach chorobowych: choroba wrzodowa żołądka, cukrzyca, żywienie w chorobach onkologicznych, w chorobach wątroby i woreczka żółciowego, w zaparciach, w chorobach tarczycy, w nietolerancjach pokarmowych np. laktozy, dnie moczanowej, kamicy nerkowej, w chorobach autoimmunologicznych
- diety dla kobiet ciężarnych i matek karmiących
Na podstawie zebranego wywiadu dla konkretnego klienta przygotowywany jest indywidualny jadłospis według życzenia albo na 7 albo na 14 dni (możliwość przygotowania jadłospisu na dłuższy okres czasu).
W przypadku kiedy klient nie ma możliwości osobistego pojawienia się w gabinecie wprowadzono usługę konsultacji przez Skypa oraz opcję dojazdu do miejsca zamieszkania klienta.