Dania główne

Placuszki z kaszą gryczaną i warzywami

Opcja obiadu „z resztek”. O lekko słodkim smaku, idealne dla dzieciaków.

20170419_151229

Składniki:

  • ugotowana kasza gryczana 100-150 g
  • 3 średnie marchewki
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • ser mozzarella 125 g
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy
  • kefir

Przygotowanie:

  1. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce, na średnich oczkach
  2. Jajka roztrzepujemy z mąką i wodą. Dodajemy starte marchewki i pietruszkę, kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki. Do masy ścieramy ser mozzarella i czosnek. Całość doprawiamy solą i pierzem.
  3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym/oleju rzepakowym. Po usmażeniu umieszczamy na ręczniku papierowym. Podajemy z kefirem lub jogurtem

20170419_151444

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s