Dietetyka

Celiakia i dieta bezglutenowa

Celiakia czyli choroba trzewna jest to schorzenie związane z nietolerancją białka glutenu występującego przed wszystkim w 3 zbożach: pszenicy, jęczmieniu oraz w życie. Sytuacja jest jednak bardziej skomplikowana, gdyżprzekreslony_klos w produktach sklepowych wykorzystywane są składniki pochodzące z wyżej wymienionych zbóż, a konsulent nie zawsze jest tego świadomy. Podstawą leczenia jest stosowanie do końca życia diety bezglutenowej, dlatego tak ważne jest czytanie etykietek produktów spożywczych lub kupowanie żywności z symbolem przekreślonego kłosa.

Celiakia nie jest alergią, a nietolerancją pokarmową. Może jest bardziej kojarzona jako choroba małych dzieci, ale często jest też tak, że osoba dorosła mając niespecyficzne objawy i dopiero wykonując odpowiednie testy dowiaduje się o schorzeniu. Szacuje się, że cierpi na nią ok. 1% populacji aczkolwiek podobno procent chorych wzrasta. Gluten działa toksycznie na kosmki jelitowe powodując ich zanik, a to prowadzi do wystąpienia objawów, o których napiszę za chwilę. Teraz co nieco o diagnostyce. W pierwszym rzucie wykonuje się testy serologiczne, w których oznacza się stężenie poziomu przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) oraz transglutaminazie tkankowej (tTG) charakterystycznych dla celiakii. Do pełnego rozpoznania choroby lekarz może zlecić także biopsję jelita cienkiego w celu rozpoznania zmian w jelicie cienkim. Zastosowanie mają także badania genetyczne alleli HLA-DQ2 lub HLA-DQ8, których występowanie stwierdza się u 96% pacjentów chorych na celiakię.

Generalnie celiakię możemy podzielić na trzy typy pod względem występowania objawów: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa oraz niema. Celiakia pełnoobjawowa daje najbardziej klasyczne objawy takie jak:

  • wzdęcia i bóle brzucha
  • biegunki, zwłaszcza biegunki tłuszczowe
  • utrata masy ciała i chudnięcie
  • zaburzenia rozwoju u dzieci
  • zaburzenia zachowania
  • objawy będące efektem złego wchłaniania np. anemia

W dwóch kolejnych postaciach choroby mogą nie wystąpić w ogóle lub jak w typie skąpoobjawowym być niespecyficzne.

DIETA BEZGLUTENOWA

Wskazaniem do stosowania tej diety są następujące przypadki:

  • celiakia
  • alergia na gluten
  • przejściowa nietolerancja glutenu
  • przewlekłe biegunki
  • niektóre postaci alergii na białka mleka krowiego

Ogóle zasady diety:

1. Wyeliminowanie z diety 4 zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa (ze względu na zanieczyszczenie glutenem)

2. Wyeliminowanie produktów pochodzących z tych zbóż: mąki, pieczywa, makaronów, kasz, płatków, ciast, słodyczy

3. Spożywanie produktów pochodzących ze zbóż bezglutenowych; ryżu, kukurydzy, gryki, prosa, amarantusa. Rekomendowane produkty to mąka ryżowa, płatki i kleik ryżowy, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, chrupki kukurydziane, skrobia kukurydziana i ziemniaczana, mąka sojowa, kasza gryczana, jaglana, ziarna słonecznika, sezamu, orzechy oraz produkty bezglutenowe

4. W okresie zaostrzenia choroby zaleca się wyeliminowanie mleka i jego przetworów na okres 2-3 tygodni

Na jakie artykuły żywnościowe należy uważać biorąc pod uwagę grupę produktów spożywczych:

  • produkty zbożowe-> tutaj oczywiście wszelkiego rodzaju produkty pochodzące z 4 zbóż zawierających gluten. Bezpiecznie do spożycia są produkty zawierające na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa. Uwaga na opłatki komunijne czy świąteczne, gdyż one też produkowane są z mąki pszennej oraz wszelkiego rodzaju dodatki do żywności na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta czy owsa
  • Mięso, ryby, wędliny-> unikamy gotowych ryb lub mięs w panierce. Ponad to trzeba zwracać uwagę na skład wędlin gdyż często zawierają one wypełniacze roślinne, uwaga na parówki, pasztety zwłaszcza te gorszej jakości
  • mleko i produkty mleczne-> na pewno unikamy kawy zbożowej, napojów mlecznych zawierających słód jęczmienny oraz produktów mlecznych z ziarnami zbóż. Ostrożnie z jogurtami, maślankami i kefirami owocowymi.
  • Warzywa, owoce i ich przetwory-> warzywa w panierce z bułki tartej
  • napoje-> kawa zbożowa, napoje zawierające słód jęczmienny, piwo

Jedna myśl na temat “Celiakia i dieta bezglutenowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s