Dania główne

Cannelloni z sosem bolońskim

20150711_162209

Składniki (ja obdzieliłam 7 osób):

  • opakowanie makronu Cannelloni
  • 200 g żółtego sera

Sos boloński:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Sos boloński:

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Dodajemy pomidory, czekamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sos beszamelowy:

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Dolewamy porcjami zimne mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne lub lasagnierę natłuszczamy olejem. Surowe rurki Cannelloni nabijamy sosem bolońskim i układamy jednowarstwowo jedna obok drugiej w naczyniu. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy pod przykryciem przez ok. 20 minut w temp. 200°C, następnie ściągamy przykrywkę i podpiekamy przez kolejne 20 minut.

20150711_161753

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s