Danie wywodzące się z Włoch, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Lekkie, pyszne i proste w przygotowaniu. W oryginalnym risotto powinno znaleźć się jeszcze wino- ja pominęłam ten składnik.
Składniki (3-4 porcje):
- 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio, ja użyłam jaśminowego)
- 0,5 cebuli
- ząbek czosnku
- mięso z piersi kurczaka/indyka 300 g
- 1 papryka
- pieczarki 10 szt.
- słodki groszek 2 garści strąków
- 500 ml bulionu drobiowego
- masło 3 łyżeczki
- olej 1 łyżeczka
- ser Parmigiano Reggiano/ Grana Padano
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- 2 łyżeczki masła i olej roztapiamy na głębokiej patelni. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek-podsmażamy aż będą szkliste
- Umyte pieczarki kroimy w plastry, paprykę w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dusimy z dodatkiem ostatniej łyżeczki masła
- Do warzyw dorzucamy pokrojone mięso, podsmażamy chwilę z warzywami
- Na patelnię wsypujemy ryż, wlewamy bulion całość dusimy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki
- W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy do miękkości
- Łączymy groszek z risotto, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
- Gotowe risotto dekorujemy na talerzach natką pietruszki oraz serem
Lubię risotto a nigdy go sama nie robiłam. Muszę sprobowac.
PolubieniePolubienie