Dania główne

Risotto z kurczakiem, pieczarkami, papryką i słodkim groszkiem

Danie wywodzące się z Włoch, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Lekkie, pyszne i proste w przygotowaniu. W oryginalnym risotto powinno znaleźć się jeszcze wino- ja pominęłam ten składnik.

Składniki (3-4 porcje):

  • 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio, ja użyłam jaśminowego)
  • 0,5 cebulirisotto
  • ząbek czosnku
  • mięso z piersi kurczaka/indyka 300 g
  • 1 papryka
  • pieczarki 10 szt.
  • słodki groszek 2 garści strąków
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • masło 3 łyżeczki
  • olej 1 łyżeczka
  • ser Parmigiano Reggiano/ Grana Padano
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. 2 łyżeczki masła i olej roztapiamy na głębokiej patelni. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek-podsmażamy aż będą szkliste
  2. Umyte pieczarki kroimy w plastry, paprykę w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dusimy z dodatkiem ostatniej łyżeczki masła
  3. Do warzyw dorzucamy pokrojone mięso, podsmażamy chwilę z warzywami
  4. Na patelnię wsypujemy ryż, wlewamy bulion całość dusimy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki
  5. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy do miękkości
  6. Łączymy groszek z risotto, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
  7. Gotowe risotto dekorujemy na talerzach natką pietruszki oraz serem

Jedna myśl na temat “Risotto z kurczakiem, pieczarkami, papryką i słodkim groszkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s