Desery

Dżem z dyni i jabłek

Dżem z dyni

Jeśli znudziła Wam się zupa krem z dyni, placuszki, ciasta itp. zachęcam Was do zrobienia dżemu z dyni i jabłek. Dżem można zamknąć w słoiczkach i zwłaszcza w zimie delektować się korzenno- cytrusowym smakiem.

Składniki :

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 4-5 jabłek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier 1/3 szklanki
  • goździki kilka sztuk
  • imbir świeży
  • cynamon
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowania:

  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej z grubym dnem), dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem aż dynia zmięknie
  2. W międzyczasie sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę byle jak.
  3. Kiedy dynia będzie już miękka dodajemy pokrojone jabłka, polewamy całość sokiem z cytryny. Wrzucamy kilka goździków, kawałek kłącza imbiru, cukier i dusimy całość do momentu aż jabłka się rozpadną, a dżem zgęstnieje (około 50 minut). Na koniec doprawiamy cynamonem, wyciągamy imbir.
  4. Przygotowany dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy słoiki do góry dnem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s