Jeśli znudziła Wam się zupa krem z dyni, placuszki, ciasta itp. zachęcam Was do zrobienia dżemu z dyni i jabłek. Dżem można zamknąć w słoiczkach i zwłaszcza w zimie delektować się korzenno- cytrusowym smakiem.
Składniki :
- 1 średnia dynia hokkaido
- 4-5 jabłek
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- cukier 1/3 szklanki
- goździki kilka sztuk
- imbir świeży
- cynamon
- 3/4 szklanki wody
Przygotowania:
- Dynię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej z grubym dnem), dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem aż dynia zmięknie
- W międzyczasie sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę byle jak.
- Kiedy dynia będzie już miękka dodajemy pokrojone jabłka, polewamy całość sokiem z cytryny. Wrzucamy kilka goździków, kawałek kłącza imbiru, cukier i dusimy całość do momentu aż jabłka się rozpadną, a dżem zgęstnieje (około 50 minut). Na koniec doprawiamy cynamonem, wyciągamy imbir.
- Przygotowany dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy słoiki do góry dnem.