Rozgrzewka

Żółta sałatka

Sałatka może być traktowana zarówno jako przystawka jak i deserek- żółte owoce wchodzące w skład to dobre źródło luteiny i zeaksantyny. Są to barwniki z grupy karotenoidów będące „zmiataczami” wolnych rodników. Luteina i zeaksantyna są naturalnymi barwnikami plamki żółtej, czyli miejsca w warstwie siatkówki oka o największej koncentracji czopków (receptorów umożliwiających rozróżnianie kolorów). Stąd też znaczenie obu karotenoidów w profilaktyce AMD – zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Schorzenie to ogólnikowo prowadzi do spadku jakości widzenia (poświęcę oddzielny post na zalecenia dietetyczne w profilaktyce AMD). Orzechy włoskie z kolei są dobrym źródłem witaminy E, która także pełni rolę antyoksydacyjną i jest zalecana w profilaktyce AMD.

Składniki (4 porcje):

  • mango 1 szt.20150321_180739
  • 1/2 puszki brzoskwini w syropie
  • 2 banany
  • garść orzechów włoskich
  • świeża bazylia
  • 4 łyżki kefiru

Przygotowanie:

1. Wszystkie owoce kroimy w kosteczkę i umieszczamy w naczyniu

2. Orzechy siekamy i dodajemy do owoców

3. Dodajemy pokrojone listki bazylii

4. Całość zalewamy kefirem

Banalne nieprawdaż?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s