Desery

Serowy murzynek

Nie ma to jak smaczna fuzja sernika z murzynkiem. przymykamy oko na zło w postaci margaryny i cukru w składzie, bo ciasto jest pyszne, no a Wielkanoc w końcu tuż tuż wiec rozpychamy brzuchy;)

Składniki:

Ciasto

  • 20150328_1831401 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu do sernika
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dag stopionego masła
  • 1/2 olejku cytrynowego
  • budyń śmietankowy

Przygotowanie:

1. Zagotuj masło z cukrem, kakao oraz wodę. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Z otrzymanej masy odlej pół szkl. na polewę, resztę ostudź.

2. Żółtka oddziel od białek i dodawaj pojedynczo do ostudzonej masy na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z ciastem. Wylej je do natłuszczonej blaszki (ja użyłam blaszki 24 x 40 cm).

3. Masa serowa: jajka ubij z cukrem i masłem. Miksując, dodaj po łyżce twarogu. Na sam koniec dodaj olejek cytrynowy oraz budyń śmietankowy. Otrzymaną masę wyłóż na ciasto. Piecz 60 min w temp. 180°C.

4. Kiedy ciasto wystygnie polej je odstawioną wcześniej polewą.

20150328_183248

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s