Dietetyka

Eozynofilowe zapalenie przełyku- postępowanie dietetyczne

eozynofilowe zapalenie przełyku

Eozynofilowe zapalenie przełyku (EoE)  to schorzenie o podłożu immunologicznym, związane z występowaniem stanu zapalnego w obrębie przełyku. W zależności od wieku chorego objawy dysfunkcji przełyku mogą być różnie manifestowane. U niemowląt i małych dzieci mogą to być wymioty, trudności z karmieniem co w konsekwencji może przyczyniać się do zaburzonego wzrostu i rozwoju. W przypadku starszych dzieci pojawić się mogą także wymioty, bóle brzucha i ból umiejscowiony za mostkiem. U młodzieży z kolei mogą to być objawy imitujące chorobę refluksową oraz dysfagia czy uwięźnięcie pokarmu w przełyku. W przypadku dorosłych może pojawić się uczucie dysfagii, zgaga, ból w klatce piersiowej. W badaniu histopatologicznym można stwierdzić naciek populacji granulocytów kwasochłonnych- eozynofili. Jednak nie jest to jednoznaczne kryterium, aby stwierdzić że mamy do czynienia z EoE, gdyż taki obraz może występować w innych jednostkach chorobowych. Również w badaniach alergologicznych możne występować podniesione stężenie IgE całkowitego oraz IgE dla poszczególnych alergenów wziewnych/pokarmowych. W krwi obwodowej z kolei może być podniesiony poziom eozynofili.

Postępowanie dietetyczne

Jeśli chodzi o postępowanie dietetyczne w EoE możemy wyróżnić trzy stosowane metody:

  1. Dieta elementarna– polegająca na zastosowaniu przez 4-6 tygodni mieszanek aminokwasowych. Skuteczność tego modelu w indukowaniu remisji jest wysoka bo sięga aż 96% u dzieci. Ograniczeniem tej metody jest wysoki koszt samych mieszanek oraz ich nieprzyjemny smak, co stwarza konieczność podawania preparatu przez zgłębnik. Dlatego też ta metoda jest stosowana u dzieci z uczuleniem na wiele pokarmów, kiedy dochodzi do zahamowania rozwoju lub gdy pozostałe metody okazały się nieskuteczne
  2. Dieta eliminacyjna– dostosowana indywidualnie do pacjenta w oparciu o wyniki testów alergicznych skórnych i płatkowych
  3. Dieta eliminacyjna empiryczna– dieta opierająca się na eliminacji 6 najczęstszych alergenów pokarmowych:
  • Mleka krowiego
  • Pszenicy
  • Jajka
  • Soi
  • Orzechów ziemnych/innych orzechów
  • Ryb/owoców morza

       Produkty dozwolone w diecie eliminacyjnej empirycznej:

  • Mięso- wszystkie gatunki
  • Zboża i pseudozboża: jęczmień, żyto i produkty na jego bazie, ryż, gryka, proso, amarantus, quinoa, kukurydza, chia, owies
  • Wszystkie warzywa i owoce
  • Nasiona roślin strączkowych- soczewica, fasole, cieciorka
  • Mleka roślinne: ryżowe, kokosowe
  • Oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy
  • Nasiona: słonecznika, siemię lniane, sezam
  • Herbaty
  • Przyprawy

      Istotne jeśli chodzi o dietę eliminacyjną empiryczną są następujące kwestie:

  1. Na okres 6 tygodni należy wyeliminować z jadłospisu 6 najczęstszych alergenów. Bardzo uważnie należy czytać etykiety produktów spożywczych, wykluczać nawet te produkty, na których widniej informacja, że „zawiera śladowe ilości”, „może zawierać”, „w zakładzie produkcyjnym stosowane są surowce na bazie mleka, soi, pszenicy”
  2. Po 6 tygodniach przeprowadzić gastroskopię z biopsją w celu oceny czy nastąpiła poprawa kliniczna
  3. Produkty które były wyeliminowane z diety wprowadzać pojedynczo i stopniowo do diety i obserwować reakcję organizmu

Źródła:

  1. Sikorska-Szaflik „ Eozynofilowe zapalenie przełyku”
  2. P. Albrecht i A.Pituch- Zdanowska ” Gotowe diety i standardy żywienia dla dzieci chorych. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach pediatrycznych”

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s