Dania główne

Zapiekanki z cukinii w stylu włoskim z pesto

Znowu propozycja z cukinią, ale jest tak wszechstronnym warzywem, że opcji na jej użycie jest masa. Ostatnio zrobiłam takie pyszności.

20180902_183600

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 100 g ryżu basmati
  • 12 czarnych oliwek
  • 6-7 suszonych pomidorów w oleju
  • zielone pesto 6 łyżeczek
  • 4 plasterki żółtego sera
  • szafran- szczypta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, potem znowu na pół (w poprzek). Wydrążamy środek, posypujemy solą, odstawiamy
  2. Ryż gotujemy w solonej wodzie z dodatkiem szafranu
  3. Pomidory i oliwki kroimy w paseczki
  4. Kiedy ryż będzie ugotowany dodajemy pokrojone pomidory i oliwki oraz pesto. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem
  5. Wnętrze cukinii wycieramy papierowym ręcznikiem, nakładamy przygotowany farsz, na wierzchu każdej ćwiartki umieszczamy żółty ser
  6. Zapiekamy w piekarniku w 180°C przez 4 minut najlepiej przez 20 pierwszych minut pod przykryciem jeśli macie naczynie żaroodporne
  7. Zapiekanki podajemy z sosem tzatziki

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s