Desery

Ciasto dyniowe z akcentem cytrynowo-korzennym

20151025_213435

Składniki:

  • 300 g puree z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, kilka goździków, 1/2 łyżeczki imbiru
  • ewentualnie 1/2 szklanki mleka jeśli ciasto będzie zbyt gęste
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, rozgniecione goździki oraz imbir mieszamy razem
  2. Do puree z dyni dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy
  3. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej oraz mąkę ucierając całość mikserem. Na koniec dodajemy puree dyniowe razem ze skórką z cytryny, mieszamy ciasto łyżką, jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy mleko
  4. Ciasto pieczemy ok. godziny w temp. 170°C. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wkładamy patyczek do szaszłyków- jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Pozwalamy ciastu tracić stopniowo ciepło, nie wyciągamy go od razu z piekarnika
  5. Kiedy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę, którą będzie topiona gorzka czekolada w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy

20151026_130956

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s