Składniki:
Ciasto kruche:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 80 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Beza:
- 2 zimne białka
- 100 g cukru
- szczypta soli
3 kłącza rabarbaru+ 2/3 szklanki borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę łączymy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko jaja i łyżkę wody, zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i umieszczamy w formie do tarty lub tortownicy, nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy blaszkę do nagrzanego na 170°C piekarnika i pieczemy 20 minut.
Owoce: borówki myjemy, rabarbar obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w poprzek w kostkę. Kiedy ciasto będzie już podpieczone umieszczamy na wierzchu owoce i ponownie pieczemy do momentu aż rabarbar nieco zmięknie
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Pianę umieszczamy na naszej tarcie i ponownie zapiekamy przez 10-15 minut aż beza się zarumieni.