Desery

Tarta rabarbarowo- jagodowa pod bezową pierzynką

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Beza:

  • 2 zimne białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

3 kłącza rabarbaru+ 2/3 szklanki borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę łączymy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko jaja i łyżkę wody, zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i umieszczamy w formie do tarty lub tortownicy, nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy blaszkę do nagrzanego na 170°C piekarnika i pieczemy 20 minut.

Owoce: borówki myjemy, rabarbar obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w poprzek w kostkę. Kiedy ciasto będzie już podpieczone umieszczamy na wierzchu owoce i ponownie pieczemy do momentu aż rabarbar nieco zmięknie

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Pianę umieszczamy na naszej tarcie i ponownie zapiekamy przez 10-15 minut aż beza się zarumieni.

20150902_18554020150903_085002

Dodaj komentarz