Dania główne

Potrawka z kurczaka i dyni

20150828_142603

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • tymianek suszony
  • 500 g miąższu z dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżek mąki
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 1 kubeczek śmietanki 30%
  • 600 ml wywaru drobiowo-warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte filety kroimy w poprzek. Oprószamy mąką, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem
  2. Miąższ z dyni kroimy w grubą kostkę.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, następnie układamy pierś z kurczaka i przysmażamy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Filety wyjmujemy na talerz
  5. Do tego samego garnka dodajemy znowu 1 łyżkę masła wrzucamy cebulę z pieczarkami. Znowu przysmażamy 2-3 minuty do lekkiego zarumieniania, po czym wyjmujemy na talerz
  6. Do garnka dodajemy 1 łyżkę masła i 2-3 minuty obsmażamy dynię. w Garnku na dnie powstaną zarumieniania, które potem rozpuszczą się w sosie i nadadzą aromat
  7. Kiedy dynia będzie już gotowa do garnka wracają filety z kurczaka, pieczarki i cebula. Zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu aż dynia będzie miękka
  8. Do potrawki wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy do momentu wrzenia.

Potrawkę proponuje podawać z kaszami lub ryżem.

20150828_142848

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s