Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- tymianek suszony
- 500 g miąższu z dyni
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 łyżek mąki
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 600 ml wywaru drobiowo-warzywnego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Umyte filety kroimy w poprzek. Oprószamy mąką, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem
- Miąższ z dyni kroimy w grubą kostkę.
- Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, następnie układamy pierś z kurczaka i przysmażamy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Filety wyjmujemy na talerz
- Do tego samego garnka dodajemy znowu 1 łyżkę masła wrzucamy cebulę z pieczarkami. Znowu przysmażamy 2-3 minuty do lekkiego zarumieniania, po czym wyjmujemy na talerz
- Do garnka dodajemy 1 łyżkę masła i 2-3 minuty obsmażamy dynię. w Garnku na dnie powstaną zarumieniania, które potem rozpuszczą się w sosie i nadadzą aromat
- Kiedy dynia będzie już gotowa do garnka wracają filety z kurczaka, pieczarki i cebula. Zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu aż dynia będzie miękka
- Do potrawki wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy do momentu wrzenia.
Potrawkę proponuje podawać z kaszami lub ryżem.