Desery

Jogurtowiec z galaretkami

Kolejny przepis na prosty deser dla osób, które zaczynają zabawę z kuchnią. Niestety nie miałam pod ręką owoców sezonowych jak maliny lub borówki, a świetnie by się komponowały z całością.

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • paczka herbatników (100 g)
  • 2 galaretki
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, najlepiej w głębokich talerzach. Ostawiamy do ostygnięcia, następnie umieszczamy w lodówce
  2. Kiedy galaretki zaczną tężeć żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklani gorącej wody, następnie studzimy
  3. Naczynie żaroodporne lub keksówkę wykładamy na dnie herbatnikami
  4. W misce ucieramy jogurt (najlepiej żeby miał temperaturę pokojową, tak aby żelatyna za szybko nie stężała po wymieszaniu) z cukrem pudrem.
  5. Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę
  6. Kilka łyżek jogurtu dodaję do przestudzonej żelatyny i mieszam, dopiero po wymieszaniu dodajemy całość do reszty jogurtu z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy łyżką
  7. Wlewamy masę jogurtową na wyłożonego herbatnikami naczynia. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

20150824_17325520150824_172733

Dodaj komentarz