Kolejny przepis na prosty deser dla osób, które zaczynają zabawę z kuchnią. Niestety nie miałam pod ręką owoców sezonowych jak maliny lub borówki, a świetnie by się komponowały z całością.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru
- paczka herbatników (100 g)
- 2 galaretki
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
- Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, najlepiej w głębokich talerzach. Ostawiamy do ostygnięcia, następnie umieszczamy w lodówce
- Kiedy galaretki zaczną tężeć żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklani gorącej wody, następnie studzimy
- Naczynie żaroodporne lub keksówkę wykładamy na dnie herbatnikami
- W misce ucieramy jogurt (najlepiej żeby miał temperaturę pokojową, tak aby żelatyna za szybko nie stężała po wymieszaniu) z cukrem pudrem.
- Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę
- Kilka łyżek jogurtu dodaję do przestudzonej żelatyny i mieszam, dopiero po wymieszaniu dodajemy całość do reszty jogurtu z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy łyżką
- Wlewamy masę jogurtową na wyłożonego herbatnikami naczynia. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.