Dania główne

Pierogi ze szpinakiem

Rezultat pracy w duecie z mamą:)

20150818_153906

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • kubek gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 2 opakowania szpinaku mrożonego-brykiet
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki oleju rafinowanego
  • 500 g półtłustego, białego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy cebulę i przysmażamy.
  2. Do cebuli wrzucamy szpinak, dusimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy kryształki lodu zostaną całkowicie rozpuszczone, delikatnie odciskamy szpinak i odlewamy wodę, która zebrała się na patelni
  3. Do szpinaku rozkruszamy ser biały, dodajemy pokrojony lubczyk, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą (dość solidnie żeby pierogi nie były później mało słone) i pieprzem. Czekamy aż farsz ostygnie, przed lepieniem pierogów dobrze odcisnąć farsz jeśli będzie zbyt wilgotny
  4. Zagniatamy ciasto z wyżej wymienionych wyżej składników. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 3-4 mm grubości, szklanką wykrawamy koła
  5. Do każdego koła ładujemy 1-1,5 łyżeczki farszu i zaklejamy
  6. Gotujemy w posolonej wodzie. Wyjmujemy pierogi 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię

20150821_150545

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s