Dania główne

Schab grillowany z borówką do mięs i oscypkiem

Polecam marynowanie schabu w mleku i cebuli, mięsko jest wtedy miękkie i bardzo aromatyczne

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g schabu bez kości
  • 500 ml mleka
  • 1 cebula
  • świeżo mielony pieprz
  • 5 łyżeczek borówki/żurawiny do mięs
  • 10 plasterków oscypka

Przygotowanie:

  1. Schab myjemy, porcjujemy na kotlety o wadze ok. 100 gram. Każdy kotlet rozbijamy, ale niezbyt cienko.
  2. Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i świeżo mielony pieprz. Zanurzamy schab w mleku, tak aby był całkowicie przykryty. Mięso możemy pozostawić na 3-4 godziny lub na całą noc (ja wybrałam opcję nr 2).
  3. Za pomocą papierowego ręcznika delikatnie osuszamy schab. Porcje mięsa umieszczamy na specjalnej patelni do smażenia bez tłuszczu/grillowania. Kiedy już mięso będzie gotowe z jednej strony, przekładamy je na drugą. Wierzch każdego kawałka smarujemy 1 łyżeczką borówki/żurawiny do mięsa, następnie kładziemy po 2 kawałki oscypka. Teraz tylko pozostaje poczekać aż serek zacznie się topić. Do tego ziemniaczki, ogórek kiszony i pyszny obiad gotowy.

20150810_141713

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s