Polecam marynowanie schabu w mleku i cebuli, mięsko jest wtedy miękkie i bardzo aromatyczne
Składniki na 5 porcji:
- 500 g schabu bez kości
- 500 ml mleka
- 1 cebula
- świeżo mielony pieprz
- 5 łyżeczek borówki/żurawiny do mięs
- 10 plasterków oscypka
Przygotowanie:
- Schab myjemy, porcjujemy na kotlety o wadze ok. 100 gram. Każdy kotlet rozbijamy, ale niezbyt cienko.
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i świeżo mielony pieprz. Zanurzamy schab w mleku, tak aby był całkowicie przykryty. Mięso możemy pozostawić na 3-4 godziny lub na całą noc (ja wybrałam opcję nr 2).
- Za pomocą papierowego ręcznika delikatnie osuszamy schab. Porcje mięsa umieszczamy na specjalnej patelni do smażenia bez tłuszczu/grillowania. Kiedy już mięso będzie gotowe z jednej strony, przekładamy je na drugą. Wierzch każdego kawałka smarujemy 1 łyżeczką borówki/żurawiny do mięsa, następnie kładziemy po 2 kawałki oscypka. Teraz tylko pozostaje poczekać aż serek zacznie się topić. Do tego ziemniaczki, ogórek kiszony i pyszny obiad gotowy.