Rozgrzewka

Zupa krem z fasolki szparagowej z grzankami pietruszkowo-czosnkowymi

Składniki:

  • 1 litr wywaru z warzyw (seler, pietruszka, marchewka, cebula/por)
  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 serek topiony
  • sól, pieprz
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka pociętej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Do ugotowanego, gorącego wywaru (z wywaru usuwamy warzywa) wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości
  2. Kiedy fasolka będzie już miękka blendujemy całość na gładki krem
  3. Dodajemy serek topiony, mieszamy jeżeli serek się nie rozpuści lub zostaną grudki jeszcze raz blendujemy
  4. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
  5. Przygotowujemy grzanki: Masło rozcieramy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i natka pietruszki. Bagietkę kroimy w talarki. Każdy talarek smarujemy masłem ziołowym. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w 150-160°C przez 10-15 minut.
  6. Zupę podajemy z zanurzonymi w niej grzankami

20150808_150807

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s