Mocno paprykowy i treściwy
Składniki:
- łopatka wieprzowa 500 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 papryczka chilli
- smalec 2 łyżki
- 1,5 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, kroimy w kostkę
- Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim cebulę i czosnek do zarumienienia
- Wrzucamy pokrojoną łopatkę i paprykę mieloną. Podsmażamy przez chwilę
- Do garnka wlewamy 600 ml wody i gotujemy aż mięsko zmięknie
- Ziemniaki, paprykę i pomidory kroimy w grubą kostkę, wrzucamy warzywa do garnka. Dodajemy papryczkę chilli. Gotujemy całość przez 20-30 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem