Dania główne

Gulasz węgierski

Mocno paprykowy i treściwy

20150813_140416

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 500 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryczka chilli
  • smalec 2 łyżki
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę
  2. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim cebulę i czosnek do zarumienienia
  3. Wrzucamy pokrojoną łopatkę i paprykę mieloną. Podsmażamy przez chwilę
  4. Do garnka wlewamy 600 ml wody i gotujemy aż mięsko zmięknie
  5. Ziemniaki, paprykę i pomidory kroimy w grubą kostkę, wrzucamy warzywa do garnka. Dodajemy papryczkę chilli. Gotujemy całość przez 20-30 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s