Desery

Szybka tarta z truskawkami i galaretką

Pozycja w sam raz na letni, lekki deser

Składniki:

  • Mąka pszenna 200 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier puder 30 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Sól 1 szczypta
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

1. Masło na spód chłodzimy w lodówce. Kiedy kostka będzie już twarda tniemy ją na mniejsze fragmenty, aby łatwiej było wyrobić ciasto. W misce umieszczamy rozdrobnione masło, mąkę, jajo, cukier puder, dodajemy zimną wodę i szczyptę soli. W  miarę szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy na 10-15 minut w lodówce aby łatwiej się je wałkowało.

2. Spód wałkujemy i umieszczamy w formie do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 20 minut.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do ostygnięcia

4. Kiedy ciasto będzie już upieczone czekamy aż ostygnie, po czym umieszczamy na nim połówki truskawek

5. Zalewamy ciasto tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 30 minut

11725474_1600134810236156_76110853_o

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s