Pozycja w sam raz na letni, lekki deser
Składniki:
- Mąka pszenna 200 gram
- Jajko 1 szt.
- Masło 1/2 kostki (100 g)
- Cukier puder 30 gram
- Zimna woda 2 łyżki
- Sól 1 szczypta
- 0,5 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
1. Masło na spód chłodzimy w lodówce. Kiedy kostka będzie już twarda tniemy ją na mniejsze fragmenty, aby łatwiej było wyrobić ciasto. W misce umieszczamy rozdrobnione masło, mąkę, jajo, cukier puder, dodajemy zimną wodę i szczyptę soli. W miarę szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy na 10-15 minut w lodówce aby łatwiej się je wałkowało.
2. Spód wałkujemy i umieszczamy w formie do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 20 minut.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do ostygnięcia
4. Kiedy ciasto będzie już upieczone czekamy aż ostygnie, po czym umieszczamy na nim połówki truskawek
5. Zalewamy ciasto tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 30 minut