Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 10 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 2 filety z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 3 cebulki szalotki
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy
- curry, słodka, mielona papryka, świeżo mielony pieprz, sól
- 3 jajka
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinkach al dente
2. Kurczaka po umyciu nacieramy curry, mieloną papryką, następnie kroimy na kwadraty
3. Cebulki kroimy na ćwiartki, czosnek na drobniejsze części i podsmażamy na oleju
4. Cukinię myjemy i kroimy na półksiężyce, kiedy już cebulka z czosnkiem się przysmażą dodajemy cukinię, świeżo mielony pieprz, sól i podsmażamy ok. 5 minut. Ściągamy warzywa z patelni
5. Na patelni, na której smażona była cukinia z cebulą i czosnkiem smażymy teraz kawałki kurczaka
6. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki pokrojone na ćwiartki, dorzucamy cukinię razem z cebulką i czosnkiem oraz przysmażonego kurczaka
7. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Otrzymaną masą zalewamy zapiekankę i mieszamy na koniec całość w naczyniu
8. Na wierzchu umieszczamy plastry mozzarelli
9. Zapiekamy w piekarniku na 170°C przez ok 30 minut