Cały dokument możecie znaleźć w sieci, natomiast ja wybrałam informacje, które wg mnie są najbardziej istotne.
- Karmienie piersią
Celem do którego należy dążyć jest wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy. Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo jak jest pożądane zarówno przez matkę jak i dziecko
2. Karmienie piersią a wirus SARS-CoV-2 i COVID-19
Matki z podejrzeniem zakażenia wirusem lub zakażone wirusem SARS-CoV-2 jeśli przechodzą chorobę bezobjawowo lub objawy są łagodne mogą karmić piersią. W przypadku gdy stan matki uniemożliwia karmienie piersią należy podjąć próby pozyskania pokarmu od matki, gdyż w mleku znajdują się naturalne przeciwciała skierowane przeciwko SARS-CoV-2
3. Wprowadzenie pokarmów uzupełniających
Należy rozpocząć, kiedy niemowlę wykazuje umiejętności rozwojowe potrzebne do ich spożywania, zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. m.ż.) i nie później niż w 26. t.ż. (początek 7. m.ż.). Należy wprowadzać pokarmy o różnej konsystencji, w tym puree, pokarmy rozdrobnione oraz do samodzielnego jedzenia. Nowe produkty należy wprowadzać zaczynając od małych ilości (3-4 łyżeczki) i obserwować reakcję dziecka
4. Wprowadzanie produktów potencjalnie alergizujących
Nie ma danych że późniejsze wprowadzanie produktów potencjalnie alergizujących (jajko, orzeszki ziemnie, gluten) do diety dziecka może uchronić przed rozwojem alergii
Jajo kurze
W celu zmniejszenia ryzyka alergii na jajo w ramach wprowadzania pokarmów uzupełniających należy podawać dobrze ugotowane (przez 10-15min) jajo kurze (ale nie pasteryzowane ani surowe). Za dobrze ugotowane jajo kurze uznaje się jajo ugotowane na twardo, dobrze ugotowany makaron jajeczny oraz pieczone produkty z jajem. Natomiast niedostatecznie ścięte mogą być jaja w naleśnikach lub jajecznicy (zawierającej płynne białko).
Orzeszki ziemne
W grupach ryzyka alergii na orzeszki ziemne (niemowlęta z ciężkim wypryskiem i/lub alergią na jajo) zaleca się wczesne (od 4.-11. m.ż.) wprowadzanie orzeszków ziemnych (po konsultacji specjalistycznej).
Gluten
Gluten należy wprowadzić do diety między 4. a 12. m.ż., unikając jego dużych dawek w pierwszych tygodniach stosowania.
Mleko krowie
Nie należy stosować mleka krowiego jako głównego napoju u dzieci przed ukończeniem 12. m.ż., a powyżej 12. m.ż., jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 500 ml
Mleko kozie lub owcze
Ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych oraz niewystarczającą ilość niektórych witamin niemodyfikowane mleka kozie lub owcze nie powinny być stosowane w żywieniu dzieci jako główny posiłek poniżej 12 m.ż.
5. Napoje roślinne
Nie są równoważnym źródłem składników w żywieniu dzieci do 1 r.ż., dlatego nie mogą stanowić alternatywy dla mleka kobiecego czy mleka modyfikowanego
6. Miód
Może zawierać przetrwalniki laseczki jadu kiełbasianego w związku z czym nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1 r.ż.
7. Koper włoski
Ze względu na brak wystarczających danych dzieci poniżej 4 r.ż. nie powinny spożywać naparów z kopru ani oleju z kopru
8. Dieta wegetariańska i wegańska
Specjaliści dopuszczają stosowanie tego typu diety u małych dzieci pod warunkiem że będą one pod opieką dietetyka i będzie stosowana odpowiednia suplementacja
Na podstawie:
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci– H.Szajewska i wsp