Desery

Sernik na zimno

Ochota na coś słodkiego? Szybki w przygotowaniu deser palce lizać.

Składniki:

  • 800-900 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • garść borówek
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozgniatamy w drobny pył (można użyć blendera). Masło roztapiamy. Łączymy ostudzone masło wraz z pokruszonymi herbatnikami. Otrzymaną masę rozkładamy na małej tortownicy wyłożonej papierem, dobrze dociskając. Wkładamy na chwilę do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, czekamy aż roztwór się ochłodzi.
  3. Serki przekładamy do miski. Nie dodajemy żelatyny bezpośrednio do serków- najpierw dodajemy kilka łyżek serka do szklanki żelatyną, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do miski. Całość mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do tortownicy.
  4. Na wierzchu układamy owoce oraz startą czekoladę
  5. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 h do stężenia
Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s