Składniki:
- mały bakłażan
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 50 g cieciorki (suche nasiona)
- 6 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- kolendra, kmin rzymski, sól
Przygotowanie:
- Cieciorkę namoczyć na kilka godzin w wodzie. Następnie ugotować
- Pokroić czosnek, papryczkę chilli oraz pozostałe warzywa
- W garnku rozpuścić masło klarowane, wrzucić czosnek i pokrojoną papryczkę, dodać rozgniecione nasiona kolendry i kmin rzymski, podsmażyć 2-3 minuty. Dorzucić pokrojonego bakłażana, paprykę, pokrojone pomidory. Podsmażyć przez chwilę, dolać 800 ml wody, gotować do momentu aż warzywa będą miękkie
- Dodać koncentrat pomidorowy, ugotowaną kaszę i cieciorkę, doprawić przyprawami i gotować jeszcze przez chwilę
- Można podać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą
Po przeczytaniu przepisu nie mam innej opcji jak go w najbliższym czasie wypróbować:) I to z wielką frajdą, bo brzmi niezwykle smakowicie!
PolubieniePolubienie