Dania główne

Rozgrzewająca potrawka z bakłażanem, kaszą orkiszową i cieciorką

Składniki:

  • mały bakłażan
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 50 g cieciorki (suche nasiona)
  • 6 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • kolendra, kmin rzymski, sól

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę namoczyć na kilka godzin w wodzie. Następnie ugotować
  2. Pokroić czosnek, papryczkę chilli oraz pozostałe warzywa
  3. W garnku rozpuścić masło klarowane, wrzucić czosnek i pokrojoną papryczkę, dodać rozgniecione nasiona kolendry i kmin rzymski, podsmażyć 2-3 minuty. Dorzucić pokrojonego bakłażana, paprykę, pokrojone pomidory. Podsmażyć przez chwilę, dolać 800 ml wody, gotować do momentu aż warzywa będą miękkie
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, ugotowaną kaszę i cieciorkę, doprawić przyprawami i gotować jeszcze przez chwilę
  5. Można podać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą
Reklama

Jedna myśl na temat “Rozgrzewająca potrawka z bakłażanem, kaszą orkiszową i cieciorką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s