Desery

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką

Idealny deser na upały.

Składniki:

  • 400 g jogurtu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka herbatników
  • 2 garści truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy.
  3. Naczynie żaroodporne lub keksówkę wykładamy na dnie herbatnikami.
  4. W misce ucieramy jogurt (najlepiej żeby miał temperaturę pokojową, tak aby żelatyna za szybko nie stężała po wymieszaniu) z cukrem pudrem.
  5. Kilka łyżek jogurtu dodaję do przestudzonej żelatyny i mieszam, dopiero po wymieszaniu dodajemy całość do reszty jogurtu z cukrem. Delikatnie mieszamy.
  6. Wlewamy masę jogurtową na wyłożonego herbatnikami naczynia. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (dopóki masa nie zacznie tężeć).
  7. Myjemy truskawki, układamy pokrojone owoce na tężejącą masę jogurtową.
  8. Na wierzch deseru wylewamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki.
Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s