Idealny deser na upały.
Składniki:
- 400 g jogurtu
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- kilka herbatników
- 2 garści truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy.
- Naczynie żaroodporne lub keksówkę wykładamy na dnie herbatnikami.
- W misce ucieramy jogurt (najlepiej żeby miał temperaturę pokojową, tak aby żelatyna za szybko nie stężała po wymieszaniu) z cukrem pudrem.
- Kilka łyżek jogurtu dodaję do przestudzonej żelatyny i mieszam, dopiero po wymieszaniu dodajemy całość do reszty jogurtu z cukrem. Delikatnie mieszamy.
- Wlewamy masę jogurtową na wyłożonego herbatnikami naczynia. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (dopóki masa nie zacznie tężeć).
- Myjemy truskawki, układamy pokrojone owoce na tężejącą masę jogurtową.
- Na wierzch deseru wylewamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki.