Składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 4 jaja
- 6 łyżek kakao
- 1 banan
- garść daktyli
- 60 g cukru
- 1/3 szklanki oleju
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka sody
- kilka orzechów włoskich
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Odlać zalewę z fasoli, przepłukać. Daktyle zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut
- W naczyniu umieścić fasolę, daktyle (bez wody), pokrojonego banana. Zblendować na gładką masę. Dodać olej i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką
- W drugim naczyniu umieścić jaja, dodać cukier, zmiksować na puszysty krem
- Połączyć masę fasolową z masą jajeczną. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać płatki migdałowe, wymieszać
- Ciasto wylać na małą tortownicę, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut
- Przygotować polewę: masło i pokruszoną czekoladę umieścić w kąpieli wodnej, roztopić składniki. Przygotowaną polewą posmarować przestudzone ciasto, posypać orzechami