Desery

Ciasto fasolowe bez mąki

Ciasto z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 4 jaja
  • 6 łyżek kakao
  • 1 banan
  • garść daktyli
  • 60 g cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka orzechów włoskich
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Odlać zalewę z fasoli, przepłukać. Daktyle zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut
  2. W naczyniu umieścić fasolę, daktyle (bez wody), pokrojonego banana. Zblendować na gładką masę. Dodać olej i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką
  3. W drugim naczyniu umieścić jaja, dodać cukier, zmiksować na puszysty krem
  4. Połączyć masę fasolową z masą jajeczną. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać płatki migdałowe, wymieszać
  5. Ciasto wylać na małą tortownicę, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut
  6. Przygotować polewę: masło i pokruszoną czekoladę umieścić w kąpieli wodnej, roztopić składniki. Przygotowaną polewą posmarować przestudzone ciasto, posypać orzechami
Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s