Pod tą tajemniczą nazwą kryje się dieta wysokobłonnikowa, przeznaczona dla osób zmagających się z zaparciami, w tym także dla osób z zespołem jelita drażliwego- postacią zaparciową. Wyższa zawartość błonnika może mieć również korzystny wpływ w takich schorzeniach jak zaburzenia gospodarki lipidowej, węglowodanowej czy otyłości.
Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją diety podstawowej, gdzie zwiększeniu ulega ilość błonnika pokarmowego na dobę (powyżej 40 mg/dobę) oraz ilość płynów.
Warto zaznaczyć, że w większości przypadków problemy z prawidłowym rytmem wypróżnień mają podłoże żywieniowe- zazwyczaj dieta jest zbyt uboga w błonnik pokarmowy i mamy zbyt małą podaż płynów. Przy diecie ubogiej w błonnik jego dzienna podaż jest poniżej 20 g/dobę.
Czasami występowanie zaparć jest konsekwencją zaburzeń toczących się wewnątrz organizmu- są to między innymi:
- niedoczynność tarczycy
- problemy z wytwarzaniem żółci
- nietolerancje pokarmowe
- zaburzenia mikroflory jelitowej
- niedobór serotoniny
Produkty wskazane przy diecie bogatoresztkowej
Przy diecie warto zwrócić uwagę na produkty zawierające zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny.
Źródłem błonnika rozpuszczalnego w diecie będą:
-owies
-jęczmień
-owoce (jabłka, cytrusy)
-warzywa (pietruszka, marchew, dynia)
-nasiona roślin strączkowych (jeśli zaparciom nie towarzyszą wzdęcia i bóle brzucha)
-siemię lniane
-ziarna babki plesznik
Źródłem błonnika nierozpuszczalnego w diecie będą:
-produkty zbożowe z pełnego przemiału
-skórki owoców i warzyw
-nasiona
Oprócz tego w diecie bogatoresztkowej warto, aby znalazły się takie produkty jak:
- produkty fermentowane: jogurt, kefir, kwaśne mleko, kiszonki
- miód
- śliwki suszone, kompot z suszonych śliwek, pozostałe owoce suszone
- buraki oraz zakwas buraczany
- tłuszcze takie jak masło, oleje roślinne
- siemię lniane
- nasiona chia
- zupy warzywne
- DUŻA PODAŻ PŁYNÓW ok 2 litry na dobę
Ograniczyć z kolei warto produkty o działaniu zapierającym:
- białe pieczywo i produkty na bazie oczyszczonej mąki
- biały ryż
- mąka ziemniaczana
- banany
- kakao i czekolada
- czarne jagody
Zaparcia w ciąży
Zaparcia w trakcie ciąży występują u 10-35 % kobiet. Najprawdopodobniej są spowodowane wysokim stężeniem progesteronu, jak również ze zwolnionym przesuwaniem się mas kałowych w jelicie grubym i nasilonym wchłanianiem zwrotnym wody. Również przyjmowanie leków takich jak preparaty żelaza czy magnezu mogą wywoływać lub nasilać dolegliwości. Jeśli chodzi o stosowanie środków przeczyszczających w trakcie ciąży niewiele z nich było ocenionych pod kątem bezpieczeństwa stosowania u ciężarnych. Z preparatów polecanych w trakcie ciąży można rozważyć suplementy błonnika i senesu, natomiast wszelkie zioła i preparaty farmakologiczne ewentualnie pod kontrolą lekarza.
Źródła:
H. Ciborowska i A. Rudnicka „Dietetyka zdrowego i chorego człowieka”
D. Szostak-Węgielek ” Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią”