Rozgrzewka

Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym i pieczonym buraczkiem

Propozycja na przystawkę lub kolację.

Składniki (2 porcje):

  • Szpinak 2 garści
  • 1 burak podłużny
  • 1 łyżka miodu
  • ser pleśniowy 1 sztuka
  • garść oliwek
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • truskawki 8 sztuk
  • 2 kromki pieczywa
  • sos balsamiczny

Przygotowane:

  1. Buraka obieramy, kroimy w kostkę, umieszczamy w foli aluminiowej, dodajemy miód następnie robimy sakiewkę z foli i zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku
  2. Na patelni prażymy nasiona słonecznika
  3. Na talerzach umieszczamy liście szpinaku, upieczonego i wystudzonego buraka, pokrojony ser pleśniowy, oliwki, truskawki. Posypujemy słonecznikiem, polewamy sosem balsamicznym lub oliwą
  4. Podajemy z domowymi grzankami z pieczywa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s