Rozgrzewka

Ziołowy krem ziemniaczano-porowy z chipsami z boczku

Składniki:

  • ziemniaki 6 sztuk
  • por 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • olej
  • warzywa na wywar: marchew, pietruszka, seler (w wersji instant- kostka rosołowa dobrej jakości)
  • cząber, czarnuszka, natka pietruszki
  • kilka plastrów boczku
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Jeśli zupę planujemy gotować na wywarze warzywnym w pierwszej kolejności musimy przygotować sam wywar. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy do 1,5 litra wody i gotujemy.
  2. Plastry boczku kroimy na paseczki, przysmażamy na patelni
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora w krążki. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem, wrzucamy pokrojony czosnek, podsmażamy chwilę. Dorzucamy pokrojone ziemniaki oraz pora, całość chwilkę podsmażamy. Warzywa przekładamy do przygotowanego wcześniej wywaru (usuwamy tylko warzywa, na których wywar był gotowany). Jeśli wykorzystujemy kostkę rosołową wówczas wystarczy ją rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, a następnie zalać podsmażone warzyw. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Całość blendujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo cząbrem
  5. Po nałożeniu zupy na talerze dodajemy kleks jogurtu, przysmażone paski boczku, posypujemy czarnuszką i natką pietruszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s