Lubię bataty ze względu na ich uniwersalność- na ich bazie zrobisz danie wytrawne lub coś słodkiego. Dzisiaj zamieszczam przepis bataty w odsłonie słonej.
Składniki:
- bataty 2 sztuki
- kulka mozzarelli
- 300 g pieczarek
- papryka słodka 1 sztuka
- 1/2 cebuli
- przyprawy: rozmaryn, sól ,pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Bataty szorujemy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, aż miąższ będzie miękki
- Pieczarki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy aż nabierze złotego koloru. Dokładamy pieczarki, paprykę dusimy całość aż warzywa będą miękkie
- Kiedy bataty będą już miękkie wyciągamy je z piekarnika, łyżką wydrążamy miąższ tak by zostawić trochę przy skórce. Wydrążony miąższ dokładamy do farszu, mieszamy. Dokładamy 1/2 mozzarelli pokrojonej w kostkę, przyprawiamy do smaku. Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone bataty, na wierzchu każdego słodkiego ziemniaka umieszczamy 2-3 plastry pozostałej mozzarelli
- Zapiekamy w piekarniku przez ok.20-30 minut