Dania główne

Łódeczki z batatów z farszem

Lubię bataty ze względu na ich uniwersalność- na ich bazie zrobisz danie wytrawne lub coś słodkiego. Dzisiaj zamieszczam przepis bataty w odsłonie słonej.

Składniki:

  • bataty 2 sztuki
  • kulka mozzarelli
  • 300 g pieczarek
  • papryka słodka 1 sztuka
  • 1/2 cebuli
  • przyprawy: rozmaryn, sól ,pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Bataty szorujemy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, aż miąższ będzie miękki
  2. Pieczarki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy aż nabierze złotego koloru. Dokładamy pieczarki, paprykę dusimy całość aż warzywa będą miękkie
  3. Kiedy bataty będą już miękkie wyciągamy je z piekarnika, łyżką wydrążamy miąższ tak by zostawić trochę przy skórce. Wydrążony miąższ dokładamy do farszu, mieszamy. Dokładamy 1/2 mozzarelli pokrojonej w kostkę, przyprawiamy do smaku. Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone bataty, na wierzchu każdego słodkiego ziemniaka umieszczamy 2-3 plastry pozostałej mozzarelli
  4. Zapiekamy w piekarniku przez ok.20-30 minut

Dodaj komentarz