Dania główne

Krem z dyni z papryką i mleczkiem kokosowym

Sezon na dynię w pełni, więc chcę Wam zaprezentować rozgrzewającą i aromatyczną zupę na bazie tego warzywa.

Składniki:

  • 700-800 g dyni
  • 1 papryka
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka mleczka koksowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • gałązka rozmarynu
  • pestki z dyni
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój na paski (nie obieraj ze skóry), paprykę w kostkę. Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą, a na wierzchu ułóż świeży rozmaryn. Zapiekaj w 180 stopniach do momentu jak warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut).
  2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa w garnku na oliwie.
  3. Do cebuli i czosnku dołóż paprykę i obraną ze skórki dynię. Zalej całość mleczkiem kokosowym. Gotuj przez chwilę.
  4. Zblenduj całość, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw przyprawami. Możesz dodać wody jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Podaj z pestkami dyni oraz grzankami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s