Desery

Ciasto ze ślwikami

IMG_20200806_111803250_HDR

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy/aromat śmietankowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 600 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki
  2. Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać na puszysty krem. Następnie cienkim strumieniem dolewać olej, cały czas miksując
  3. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać mąkę do masy jajecznej
  4. Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką. Wylać przygotowane ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać cynamonem
  5. Piec w piekarniku w 180 °C przez 50 minut, do suchego patyczka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s