Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy/aromat śmietankowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 600 g śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
- Śliwki umyć, usunąć pestki
- Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać na puszysty krem. Następnie cienkim strumieniem dolewać olej, cały czas miksując
- Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać mąkę do masy jajecznej
- Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką. Wylać przygotowane ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać cynamonem
- Piec w piekarniku w 180 °C przez 50 minut, do suchego patyczka.