Nikiel (Ni) jest metalem, który możemy znaleźć w wielu rzeczach codziennego użytku takich jak biżuteria, klamry pasków, naczynia i sztućce. Przy alergii na ten pierwiastek należy przede wszystkim unikać kontaktu z przedmiotami zawierającymi/ mogącymi zawierać nikiel. Jeśli takie postępowanie nie przyniesie poprawy być może warto rozważyć zastosowanie diety przy alergii na nikiel. Jakich produktów należy unikać w takim wypadku? Tabela poniżej zawiera produkty przeciwwskazane przy diecie ubogiej w nikiel:
Produkty zbożowe | Produkty z pełnego przemiału, pełnoziarniste, kasza gryczana, owies, proso |
Nabiał | Sery podpuszczkowe: ser topiony, cheddar, parmezan, gouda, ementaler, tylżycki |
Mięso, ryby | Konserwy mięsne, rybne, owoce morza, ryby: śledź, tuńczyk, makrela, sardynka, podroby |
Owoce i warzywa | Owoce: gruszka, wiśnia, brzoskwinia, banan, ananas, suszone śliwki
Warzywa: warzywa kapustne, sałata, brokuł, szparagi, pietruszka, marchew, cebula, boćwina, kalarepa, pomidor, papryka, kukurydza, chrzan, rabarbar, nasiona roślin strączkowych (fasola, bób, soczewica, groch), soja i produkty na jej bazie, warzywa i owoce konserwowe |
Tłuszcze | Margaryna |
Słodycze | Kakao, czekolada |
Orzechy | Migdały, orzechy arachidowe, pistacje, nasiona słonecznika |
Napoje | Soki (kartonowe i z zabronionych owoców i warzyw), kawa, herbata, kakao, piwo, wino |
Pozostałe | Przetwory pomidorowe, sos sojowy |
Co istotne warto zwrócić także uwagę na:
-wodę pitną, która może być zanieczyszczona tym pierwiastkiem
-naczynia, sztućce, sprzęt AGD w których gotujemy/przygotowujemy posiłki czy oby nie mają w swoim składzie Ni
-jeśli mamy taką możliwość wybierajmy warzywa i owoce z pewnego źródła, z upraw ekologicznych i miejsc z dala od fabryk przemysłowych