Dania główne

Kasza jaglana z rabarbarem, żurawiną i sosem jogurtowo-miętowym

Lekka, letnia propozycja na obiad.

IMG_20200609_090607238

Składniki:

  • kasza jaglana 200 g
  • rabarbar 500 g
  • żurawina 100 g
  • cynamon
  • masło 10 g
  • jogurt 100 g
  • świeża mięta 1 garść
  • cukier/ksylitol

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną namoczyć najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Na drugi dzień ugotować w wodzie (500 ml)
  2. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, w garnku rozpuścić ok. 5 g masła, wrzucić pokrojony rabarbar, podsypać cukrem/ksylitolem oraz cynamonem. Dusić chwilkę pod przykryciem
  3. Ugotowaną kaszę podzielić na pół- jedną połowa wyłożyć dno naczynia (naczynie wcześniej posmarować tłuszczem). Na kaszę wyłożyć rabarbar, posypać żurawiną. Położyć drugą warstwę kaszy. Na wierzchu umieścić płatki masła. Całość zapiekać ok. 30 minut w 180 °C
  4. W czasie kiedy kasza będzie się zapiekać przygotować jogurt z miętą- miętę posiekać i dodać do jogurtu, podsypać niewielką ilością cukru/ksylitolu
  5. Na porcję upieczonej kaszy nakładamy jogurt

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s