Lekka, letnia propozycja na obiad.
Składniki:
- kasza jaglana 200 g
- rabarbar 500 g
- żurawina 100 g
- cynamon
- masło 10 g
- jogurt 100 g
- świeża mięta 1 garść
- cukier/ksylitol
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną namoczyć najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Na drugi dzień ugotować w wodzie (500 ml)
- Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, w garnku rozpuścić ok. 5 g masła, wrzucić pokrojony rabarbar, podsypać cukrem/ksylitolem oraz cynamonem. Dusić chwilkę pod przykryciem
- Ugotowaną kaszę podzielić na pół- jedną połowa wyłożyć dno naczynia (naczynie wcześniej posmarować tłuszczem). Na kaszę wyłożyć rabarbar, posypać żurawiną. Położyć drugą warstwę kaszy. Na wierzchu umieścić płatki masła. Całość zapiekać ok. 30 minut w 180 °C
- W czasie kiedy kasza będzie się zapiekać przygotować jogurt z miętą- miętę posiekać i dodać do jogurtu, podsypać niewielką ilością cukru/ksylitolu
- Na porcję upieczonej kaszy nakładamy jogurt