Dania główne

Krem pomidorowo- paprykowy z ziołami

Składniki:

IMG_20200603_140708375

  • 2 papryki
  • 5 pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • olej 0,5 łyżki
  • bazylia 2 garści świeżej
  • rozmaryn 1 gałązka
  • dodatkowo: śmietana/jogurt, tarty żółty ser, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrane: cebulę i czosnek pokroić. Wrzucić na rozgrzane masło wymieszane z oliwą. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić.
  3. Dorzucić warzywa do przysmażonej cebuli i czosnku. Całość podsmażyć przez 10 minut. Dodać bulion, gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
  4. Dodać bazylię i rozmaryn. Zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem
  5. Zupę podawać z kleksem śmietany lub startym żółtym serem lub jednym i drugim.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s