Desery

Ciasto marchewkowe z serkiem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąkiIMG_20200329_120157436
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 marchewki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 100 słonego, kremowego serka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • aromat pomarańczowy/cytrynowy

Przygotowanie:

1.Marchewkę ścieramy na tarce

2. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z sodą, cynamonem i gałką oraz cukrem/ksylitolem

3. W drugim naczyniu mieszamy jaja i olej

4. Łączymy składniki suche z mokrymi, dodajemy startą marchewkę oraz aromat. Całość krótko mieszamy, ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy . Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 °C. Studzimy

5. Serek, miód i masło ucieramy mikserem. Przygotowaną masą smarujemy wystudzone ciasto, na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami

IMG_20200329_115923207

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s