Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 marchewki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
- 2/3 szklanki oleju
- 100 słonego, kremowego serka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki miodu
- garść orzechów włoskich
- aromat pomarańczowy/cytrynowy
Przygotowanie:
1.Marchewkę ścieramy na tarce
2. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z sodą, cynamonem i gałką oraz cukrem/ksylitolem
3. W drugim naczyniu mieszamy jaja i olej
4. Łączymy składniki suche z mokrymi, dodajemy startą marchewkę oraz aromat. Całość krótko mieszamy, ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy . Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 °C. Studzimy
5. Serek, miód i masło ucieramy mikserem. Przygotowaną masą smarujemy wystudzone ciasto, na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami