Dania główne

Noga z kaczki z sosem jabłkowo-cebulowym i kluskami śląskimi

Przepis na to danie otrzymałam od mojej teściowej, także ukłony w jej stronę. Danie palce lizać pomimo tego, że mięso z kaczki jest jednak dość ciężkostrawne przynajmniej dla mnie. Jednak raz na jakiś czas można zaszaleć.

IMG_20200329_140635410

Składniki:

  • 3 nogi z kaczki
  • majeranek (1/2 opakowania)
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej
  • ziemniaki ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajo

Przygotowanie:

1. Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem

2. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy. Przeciskamy przez praskę

3. Mięso umieszczamy w garnku ze stali nierdzewnej (albo innym dobrej jakości), dno garnka lekko natłuszczamy olejem. Dusimy mięso pod przykryciem. Po 40 -50 minutach dodajemy pokrojone jabłka oraz cebulę. Dusimy wszystko razem do momentu aż jabłka i cebula będą miękkie, a mięso będzie ładnie odchodzić od kości.

4. Zabieramy się za przygotowanie klusek- przeciśnięte ziemniaki ugniatamy w naczyniu, dzielimy nożem na 4 równe części, po średnicy. 1 część usuwamy, na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak aby sięgała równo z pozostałymi częściami ziemniaków, dodajemy jajko i sól. Ugniatamy całość i formujemy kulę z ciasta. Odrywamy kawałki wielkości mandarynki, formujemy je na kształt kuli, następnie spłaszczamy i robimy dziurkę w środku kluski. Kluski gotujemy w osolonej wodzie.

5. Mięso wyciągamy z garnka, blendujememy jabłka, cebulę i to co wyciekło nam z kaczki.

6. Na talerzu układamy ugotowane kluski, nogę z kaczki, kleks sosu oraz surówkę ze świeżych warzyw np. z marchewki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s