Przepis na to danie otrzymałam od mojej teściowej, także ukłony w jej stronę. Danie palce lizać pomimo tego, że mięso z kaczki jest jednak dość ciężkostrawne przynajmniej dla mnie. Jednak raz na jakiś czas można zaszaleć.
Składniki:
- 3 nogi z kaczki
- majeranek (1/2 opakowania)
- 2 jabłka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
- ziemniaki ok. 1 kg
- mąka ziemniaczana
- 1 jajo
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem
2. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy. Przeciskamy przez praskę
3. Mięso umieszczamy w garnku ze stali nierdzewnej (albo innym dobrej jakości), dno garnka lekko natłuszczamy olejem. Dusimy mięso pod przykryciem. Po 40 -50 minutach dodajemy pokrojone jabłka oraz cebulę. Dusimy wszystko razem do momentu aż jabłka i cebula będą miękkie, a mięso będzie ładnie odchodzić od kości.
4. Zabieramy się za przygotowanie klusek- przeciśnięte ziemniaki ugniatamy w naczyniu, dzielimy nożem na 4 równe części, po średnicy. 1 część usuwamy, na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak aby sięgała równo z pozostałymi częściami ziemniaków, dodajemy jajko i sól. Ugniatamy całość i formujemy kulę z ciasta. Odrywamy kawałki wielkości mandarynki, formujemy je na kształt kuli, następnie spłaszczamy i robimy dziurkę w środku kluski. Kluski gotujemy w osolonej wodzie.
5. Mięso wyciągamy z garnka, blendujememy jabłka, cebulę i to co wyciekło nam z kaczki.
6. Na talerzu układamy ugotowane kluski, nogę z kaczki, kleks sosu oraz surówkę ze świeżych warzyw np. z marchewki