Dania główne

Purpurowe wege burgery

Warto zaopatrzyć się w suche nasiona roślin strączkowych, są bardzo wszechstronne jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, a poza tym to alternatywa dla mięsa. Dzisiaj prezentuję piękne burgery z cieciorki i buraka.

IMG_20200324_145359150

Składniki:

  • 300 g suchej cieciorki
  • 1 burak
  • jajko
  • natka pietruszki 1/3 pęczka
  • garstka nasion słonecznika
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz
  • bułki np. grahamki
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • warzywa (sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula)

Przygotowanie:

1. Cieciorkę namoczyć najlepiej dzień wcześniej.

2. Buraka zapiec w piekarniku

3. Cieciorkę gotujemy, po ugotowaniu odlewamy wodę i blendujemy

4. Wystudzonego i obranego buraka ścieramy na tarce

5.Cieciorkę mieszamy ze startym burakiem, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, nasiona słonecznika, przyprawiamy kminem, solą oraz pieprzem. Formujemy kotlety. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, następnie układamy burgery. Zapiekamy w piekarniku w 180°C przez 20 minut.

6. Jogurt mieszamy z musztardą

Burgery podajemy w bułce z dodatkiem ulubionych warzyw + sos jogurtowo-musztardowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s