Dania główne

Pierogi ruskie

Danie zdecydowanie niedietetyczne, o wysokim indeksie glikemicznym, ale jakże kochane przez Polaków i moje dziecko- pierogi ruskie. W moim wydaniu dodatkowo z boczkiem (to dla spowolnienia wyrzutu glukozy we krwi :D).

IMG_20200318_143958962

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki- jeśli musicie pilnować poziomu glukozy we krwi użyjcie mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 250 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g sera półtłustego
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki cząbru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki gotujemy. W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, smażymy przez chwilę. Cebulę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku, całość smażymy przez 5-10 minut, pilnując aby cebulka się nie przypaliła. Ugotowane ziemniaki wraz z serem rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy przysmażony boczek z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Farsz najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby zdążył przestygnąć.

Ciasto:

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy dość cienko wałkiem. Wykrawamy szklanką koła.

Na porcji ciasta umieszczamy farsz i lepimy kształtne pierogi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s