Kwarantanna- dzień kolejny. Chodziło za mną oczywiście ciasto do kawy, a żeby nie wychodzić bez potrzeby ciasto upiekłam sama (właściwie upiekłyśmy z Jagodą). Tak oto powstało pyszne, wilgotne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie miksera.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- wiórki kokosowe (ok.50 g)
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i gałką oraz cukrem/ksylitolem
2. W drugim naczyniu mieszamy jaja i olej
3. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę
4. Łączymy składniki suche z mokrymi, dodajemy jabłka, wiórki kokosowe i mleko. Całość krótko mieszamy, ciasto wlewamy do keksówki. Pieczemy 60-65 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.