Desery

Szybkie ciasto jabłkowo-kokosowe

Kwarantanna- dzień kolejny. Chodziło za mną oczywiście ciasto do kawy, a żeby nie wychodzić bez potrzeby ciasto upiekłam sama (właściwie upiekłyśmy z Jagodą). Tak oto powstało pyszne, wilgotne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie miksera.

IMG_20200315_150907837

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jabłka
  • wiórki kokosowe (ok.50 g)

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i gałką oraz cukrem/ksylitolem

2. W drugim naczyniu mieszamy jaja i olej

3. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę

4. Łączymy składniki suche z mokrymi, dodajemy jabłka, wiórki kokosowe i mleko. Całość krótko mieszamy, ciasto wlewamy do keksówki. Pieczemy 60-65 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s