Dania główne

Kotlety z indyka z wkładką z cieciorki

Macie w domu dzieciaki plujące warzywami? Takie kotlety sprawdzą się idealnie aby przemycić starte warzywa albo strączki.

IMG_20200301_151240793

Składniki:

  • mięso mielone z indyka 500 g
  • cieciorka- nasiona suche 100 g
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 białko jaja
  • olej
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin

Przygotowanie:

1. Nasiona cieciorki namaczamy kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem

2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju

3. Mięso przekładamy do miski, dodajemy ostudzoną cieciorkę, podsmażoną cebulkę, startą marchewkę, białko. Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem. Zagniatamy składniki. Formujemy kotlety, następnie obtaczamy je w bułce tartej

4. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z domowymi frytkami i surówką

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s