Macie w domu dzieciaki plujące warzywami? Takie kotlety sprawdzą się idealnie aby przemycić starte warzywa albo strączki.
Składniki:
- mięso mielone z indyka 500 g
- cieciorka- nasiona suche 100 g
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 białko jaja
- olej
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, kumin
Przygotowanie:
1. Nasiona cieciorki namaczamy kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem
2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju
3. Mięso przekładamy do miski, dodajemy ostudzoną cieciorkę, podsmażoną cebulkę, startą marchewkę, białko. Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem. Zagniatamy składniki. Formujemy kotlety, następnie obtaczamy je w bułce tartej
4. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z domowymi frytkami i surówką