Desery

Brownie buraczkowe-love

IMG_20200214_182406554

Ciasto jeszcze ciepłe, stygnie przed wieczorną kolacją z rodzinką, a mi już cieknie ślinka. Może burak nie kojarzy się Wam z romantycznym warzywem, tymczasem ten przepis to połączenie przyjemnego z pożytecznym. W końcu burak (chociaż jak podają źródła jego sok) to źródło tlenku azotu czyli w skrócie naturalna viagra. Do tego to kakao i czekolada więc euforia zmysłów gwarantowana.

Składniki:

  • 4 podłużne buraki
  • 1 gorzka czekolada
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 garści rodzynek
  • 1 garść daktyli

Przygotowanie:

  1. Buraczki gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy na tarce
  2. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
  3. Jajka ucieramy na puszysto z cukrem zwykłym i waniliowym
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą
  5. Do masy jajecznej dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę- ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz olej. Dokładamy starte buraki, całość delikatnie mieszamy łyżką. Na samym końcu wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle- znowu mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) na ok. 60 minut. Pieczemy do suchego patyczka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s