Desery

Muffiny pierniczkowe

Święta święta i po świętach jak to mówią, a ja mam dla Was propozycję muffinek, które świetnie się sprawdzą nie tylko od święta.

IMG_20191231_160716081

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • powidło śliwkowe
  • 5 łyżeczek przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

 

1. W szerokim garnku na małym ogniu topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy całość. Do masy dodajemy miód, powidła śliwkowe (2 łyżki), przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewamy przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.

2. Garnek zdejmujemy z ognia, czekamy minutę i dodajemy kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Masę mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, mieszamy masę tak aby nie było grudek.

3. Tak przygotowaną masę rozlewamy do foremek na muffinki: dodajemy najpierw 1 łyżkę ciasta na foremkę, następnie 1 łyżeczkę powidła śliwkowego i ponownie zalewamy masą.

4. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka).

5. Po upieczeniu muffinki możemy udekorować polewą czekoladową.

IMG_20191231_160542595

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s