Ostatni wpis w tym roku dla miłośników ciasta drożdżowego, do których ja również się zaliczam. Publikuję przepis na proste, domowe drożdżówki, które najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki oleju
- 2-3 szkl. mąki
- 2 jaja (1 całe+ 1 żółtko)
- szczypta soli
- powidło śliwkowe
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
2. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), olej, jaja oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 2-3 mm. Na wierzchu smarujemy powidłem zostawiając ok 0,5 cm miejsca od brzegów. Ciasto zawijamy w rulon wzdłuż jednego z dłuższych boków. Odkrawamy kawałki długości 3-4 cm, układamy je na blaszce do pieczenia. Drożdżówki wypiekamy w nagrzanym piekarniku (temp. 180º C) przez 30 minut. Wierzch drożdżówek możecie posmarować pozostałym białkiem.