Dania główne

Krem serowo-cebulowy

Znowu nie będzie to propozycja z cyklu light, ale syta i rozgrzewająca zupka. Jej największy atut to szybkość przygotowania-jeśli mamy przygotowany bulion robi się ją w 20 minut.

IMG_20190724_133350089

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 litr bulionu domowego
  • 300 g serków topionych naturalnych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • groszek ptysiowy/grzanki
  • natka pietruszki
  • olej roślinny

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanego bulionu wrzucamy serki. Chwilę gotujemy aby się roztopiły
  2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju
  3. Podsmażoną cebulę i czosnek dodajemy do bulionu z serkami. Blendujemy całość. Zupa będzie dość rzadka na początku, ale z czasem zgęstnieje
  4. Do salaterek nalewamy zupę, dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s