Dania główne

Zapiekanka z gnocchi i warzywami

Na pewno nie jest to danie w wersji super- light, ale smakuje wyśmienicie. Jeśli macie pod ręką oscypka warto dodać do zapiekania dla podkręcania smaku.

Składniki (4 porcje):

  • opakowanie gnocchi 500 g
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie bukietu warzyw mrożonych (brokuł, kalafior, marchewka)
  • ser mozzarella 200 g
  • 200 g śmietany 18%
  • oscypek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, curry, tymianek
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej użyć patelnię typu wok)

2. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Dodajemy do podsmażonej cebulki. Dusimy całość z dodatkiem curry

3. Dodajemy mrożone warzywa. Dusimy do momentu aż będą rozmrożone.

4. Dodajemy gnocchi, mieszamy całość, chwilę trzymając na rozgrzanej patelni

5. Śmietanę mieszamy z 1/3 sera. Dodajemy do gnocchi z warzywami, mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wierzch posypujemy pozostałą mozzarellą, jeśli mamy oscypka kroimy na cienkie plasterki i umieszczamy na zapiekance. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekamy 40 minut.

Zapiekanka z gnochi

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s