Desery

Budyń jaglany bezmleczny

Sezon na owoce w pełni więc powinien być to czas kiedy bardziej skłaniamy się ku zdrowszym alternatywom dla sklepowych słodyczy. Moja propozycja to pożywny budyń jaglany na napoju roślinnym z dodatkiem masła orzechowego oraz owoców sezonowych.

budyń jaglany

Składniki (2 porcje):

  • 400 ml napoju roślinnego
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 6 daktyli
  • 200 g dowolnych owoców- maliny, borówki, truskawki

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną moczymy w wodzie (najlepiej dzień wcześniej na wieczór), przed gotowaniem odlewamy wodę, w której była moczona
  2. Podgrzewamy napój roślinny, kiedy będzie gorący dodajemy kaszę wraz z daktylami. Gotujemy kaszę do momentu aż będzie miękka i ładnie napęcznieje
  3. Całość blendujemy na gładką masę z dodatkiem masła orzechowego
  4. Budyń przekładamy do pucharków, dodajemy owoce lub mus owocowy

Jedna myśl na temat “Budyń jaglany bezmleczny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s