Desery

Pączki serowe

Tłusty Czwartek to zdecydowanie nie dzień na odwiedziny u dietetyka. Grafik luźniejszy tak więc zaszalałam i przygotowałam pączusie domowej roboty. Bardzo szybkie w przygotowaniu i lepsza alternatywa dla „kupnych” wyrobów.

52967900_355980085006716_398040273159979008_n

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W dużej misce umieść ser, rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier puder oraz sodę. Wyrób ciasto.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej.

Suche ręce nasmaruj olejem, odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wyrób gładkie kulki. Kuleczki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż do lekkiego zbrązowienia ciasta. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku. Posyp cukrem pudrem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s