Rozgrzewka

Sałatka z rukolą, piersią w sezamie w dressingu musztardowo-miodowym

Sycąca pozycja na kolację lub lunch box do pracy.

20190206_201601

Składniki:

  • rukola 80 g
  • ser typu feta 80 g
  • pierś z kurczaka 100 g
  • nasiona sezamu
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa curry
  • pomidorki koktajlowe
  • awokado 1/2
  • jajko
  • miód 1-2 łyżeczki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy
  • woda
  • olej

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą curry. Jajko roztrzepać. Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka zanurzyć w jajku, a następnie w mące z sezamem. Usmażyć kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu
  2. Rukolę przełożyć do naczynia. Pomidorki przekroić na połówki. Awokado i ser pokroić w kosteczkę. Dodać do sałaty
  3. Przestudzone mięso pokroić na plastry. Dodać do sałaty
  4. Z miodu, musztardy, octu i wody przygotować dressing. Polać nim sałatkę

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s