Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 1 średnia cebulka
- 400 g łososia- filet
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 litr domowego bulionu
- czarnuszka nasiona
- szczypiorek
- 2 łyżki śmietany
- przyprawy: sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Łososia polewamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Zapiekamy w piekarniku
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
3. W garnku rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy
4. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość podsmażamy kilka minut
5. Dolewamy bulion, gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie
6. Blendujemy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
7. Zupę podajemy z nasionami czarnuszki, pokrojonym szczypiorkiem, porcją łososia oraz kleksem śmietany