Dania główne

Zupa ziemniaczana z czosnkiem, czarnuszką i łososiem

20181121_163614

Składniki:

  • 5-6  średnich ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebulka
  • 400 g łososia- filet
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr domowego bulionu
  • czarnuszka nasiona
  • szczypiorek
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Łososia polewamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Zapiekamy w piekarniku

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

3. W garnku rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy

4. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość podsmażamy kilka minut

5. Dolewamy bulion, gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie

6. Blendujemy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką

7. Zupę podajemy z nasionami czarnuszki, pokrojonym szczypiorkiem, porcją łososia oraz kleksem śmietany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s